LibreOffice 4.0.0 beta 1

 

LibreOffice A The Document Foundation örömmel jelenti be a hamarosan megjelenő LibreOffice 4.0 első bétaverzióját, amelyben már (majdnem) az összes 4.0-ba tervezett funkció működik. A 4.0 az ötödik főverziónk lesz mindössze két év alatt, és ez is elég sok új funkciót tartalmaz.

A LibreOffice 4.0 beta 1 nem való produktív munkára, a kiadás célja, hogy a felhasználók tesztelhessék az újdonságokat, és visszajelzéseikkel segítsék a fejlesztést.

A LibreOffice 4.0 végső kiadásához vezető mérföldköveket a kiadási terv tartalmazza.

Ez a kiadás Windows, Linux és Mac OS X rendszerekre készült el, az összes támogatott nyelven (beleértve a magyart). Az előzetes kiadások letöltőoldaláról tölthető le.

Az esetleges hibákat kérjük a Bugzillába bejelenteni. Az ismert és a már kijavított hibák listája a kiadási megjegyzésekben olvasható.

A cikk szerzőjéről

Tímár András 1999-ben kezdett foglalkozni a szabad szoftverek honosításával. Magalakulásakor csatlakozott az FSF.hu Alapítványhoz, ahol vezető tisztséget is vállalt. 2002 óta dolgozik az OpenOffice.org (2010-től a LibreOffice) magyar verzióin. 2011-től főállású LibreOffice-fejlesztő, jelenleg a Collabora Productivity Ltd.-nek dolgozik.

Hozzászólások

 1. dr. Nagy Gábor szerint:

  Telepítéskor (VirtualBox alatt ex XP-re telepítettem volna) a telepítő az alábbi hibaüzenettel áll le:

  Error 1304. Error writing to file cli_basetypes.dll. Verify that you have access to that directory.

  Előtte volt egy LO 3.5.4
  Uninstalláltam, a hibaüzenet maradt.

  • A .NET 4 telepítése ideiglenes megoldás: http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=9CFB2D51-5FF4-4491-B0E5-B386F32C0992&displayLang=en. Ez a függőség javítva lesz a következő kiadásban. Köszönjük a hibajelzést!

   • dr. Nagy Gábor szerint:

    Kedves Laci!

    Ha már puskavégre kerültél, megkérdezem, tudtad-e hasznosítani a helyesírás-ellenőr vicces válaszairól készített és beküldött 187 képecskét?

    • Kedves Gábor! Nagyon remélem, hogy megköszöntem a képeket, mert többször is akartam. Ha nem, akkor elnézést kérek, köszönöm szépen, hasznát fogom venni! Még csak most álltam neki a helyesírási javításoknak (pár hibabejelentést zártam le tegnapelőtt). A LibreOffice 4.0-ra valószínűleg csak egy kisebb részét tudom felhasználni a képernyőképeknek, mert most már csak a szótár javítására lesz inkább csak lehetőség, a javaslattevést befolyásoló programkódra kevésbé, de az is tervbe van véve.

   • dr. Nagy Gábor szerint:

    Tanácsod segített, sikerült telepíteni!

    Köszi!
    Gábor

  • Az is jó, amit Laci mondott, de úgy is lehet, hogy:

   msiexec /i LibO-Dev_4.0.0.0.beta1_Win_x86_install_multi.msi REQUIRED_DOTNET_VERSION=4.0.0.0

   Ha ezt írjuk, akkor nem kell a 4-es .NET-et telepíteni, mert ha nem találja ott, akkor egyszerűen nem telepíti fel a CLI URE bridge-et, ami csak van, de az emberek 99,9%-ának nem kell semmire.

   • Köszönöm! Ez már egész barátságos megoldás, legalábbis a parancssort ismerőknek. És tényleg lesz javítva a következő kiadásban itt valami (ha már ezt írtam, de most elbizonytalanodtam)?