LibreOffice 3.6.3

 

LibreOffice Megjelent a LibreOffice 3.6.3, a harmadik hibajavító verzió a LibreOffice 3.6-os sorozatból. A javítások listája szokás szerint két részletben érhető el: RC1 (81 hiba) és RC2 (12 hiba). Minden egyes hibajavító kiadás növeli a program általános minőségét és stabilitását, egyre szélesebb körben javasolható bevezetésre.

A berlini LibreOffice konferencián elhangzott, hogy a fejlesztők a bejelentett LibreOffice-hibák 58%-át zárták le. Ebbe nem számít bele az új funkciók kérése, és a lezárás nem feltétlen jelent javítást; vannak többszörösen bejelentett vagy nem reprodukálható hibák is köztük. Ennek ellenére ez elég jó arány szabad szoftveres viszonylatban, a megnyitott hibajegyek száma nemrég lépte túl a 10 ezret. A minőségbiztosításon dolgozó közösségi tagok egyre hatékonyabbak abban, hogy az igazán lényeges hibákra irányítsák rá a fejlesztők figyelmét. A 100 napja elkezdett Hard Hacks projekt sikeresnek mondható, hetente kb. 5 nehéznek gondolt hiba kerül az Engineering Steering Comittee elé, és ezek jelentős részére megoldás születik 2 hét alatt.

A cikk szerzőjéről

Tímár András 1999-ben kezdett foglalkozni a szabad szoftverek honosításával. Magalakulásakor csatlakozott az FSF.hu Alapítványhoz, ahol vezető tisztséget is vállalt. 2002 óta dolgozik az OpenOffice.org (2010-től a LibreOffice) magyar verzióin. 2011-től főállású LibreOffice-fejlesztő, jelenleg a Collabora Productivity Ltd.-nek dolgozik.

Hozzászólások

 1. Végre a Calc-ban újra jól működik a sorba rendezés! Köszönet és hála!

 2. Szia!

  Sajnos az .rtf fájlok beolvasása borzasztóan lassú. Már a 3.5 változatokban is az volt. A 3.4-esben még jól működött, aztán valami nagyon elromlott(?). Több disztró alatt is kipróbáltam.

  Egy példa. Adott egy 1,5 MB-os .rtf fájl.

  LO 3.4.6.: 179 oldalasnak látja és 12 mp alatt beolvassa az egészet.
  LO 3.6.3.: 155 oldalasnak látja és 1 perc 40 mp-ig szenved, amíg beolvassa az első 80(!) oldalt. Majd az oldalszámláló muatatja, ahogy egyesével olvassa be a további oldalakat. (Oldal 1 / 81, Oldal 1 / 82, Oldal 1 / 83, … Oldal 1 / 155).
  Ezzel újabb 50 mp(!) telik el. Tehát 2 és fél percet(!) vacakolt egy olyan dokumentummal, amit a LO 3.4.6. 12 mp(!) alatt abszolvált. Ez hogyan lehetséges?

  Semmi különleges nincs ebben az .rtf-ben. Sima szöveg. Más .rtf-eknél is hasonló a helyzet. Nagyon sokkal kipróbáltam.

  Az “utólagos beolvasást” (tehát, a doksi első x oldalát beolvasva már mutatja a dokumentumot, majd utána olvassa be oldalanként a többit. Az oldalszámláló ezt szépen mutatja) .doc fájloknál is észrevettem. Ez bug v. feature?

  Üdv.: András

  • OS X-en is nagyon komoly problémák vannak. Ha csak elkezdek egy üres szöveges fájlba másolgatni egy egyoldalas szöveget akkor a 14. oldal után elszáll a progi. A 14. oldalnál még nincs probléma ha akkor beillesztek még egy oldalt akkor vége. Pörög az egyik mag 100%-on és nem történik semmi.

   • A hiba érinti a 3.5.7-et is ott annyi előny van, hogy nem omlik be a progi de a doksinak ott is annyi.

   • A hiba csak akkor jön elő ha ugyan azt a rövid szöveget illesztem be egymás után :).

    Kipróbálnátok, hogy win alatt is megpusztul a progi?

    pl: szavak szavak szavak szavak …..

    ezt kéne 15 oldalmennyiség fölé szaporítani

   • Valószínűleg erről a hibáról van szó: egy bekezdés mérete 65k-ban van korlátozva: https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=30668. Készítettem egy tesztfájlt, illetve emeltem a hiba prioritását, mert ez nem szimplán egy mesterséges korlát, hanem a lefagyás, leállás miatt tényleg súlyos hiba. Más is jelentett be programleállást mostanában. Én is először ezt tapasztaltam, aztán utána inkább többnyire félpercnyi, egyszer pedig jóval hosszabb (fél órát vártam) lefagyást.

  • Elkérhetnénk egy ilyen nagyon lassan betöltődő PDF-et? (Bejelentjük a hibát, a nem publikus szöveget és képeket lecseréljük, ha kell, pl. a ([:alnum:]) reguláris keresési kifejezéssel lecserélhető minden betű és szám mondjuk x-re).

 3. Sajnos Finderből a több fájl megnyitás továbbra se működik.

 4. Korponai János szerint:

  Megprobaltam feltenni, de ezt kaptam:

  The program cannot be started.
  The service manager is not available.
  (“file:///Users/janoskorponai/Library/Application upport/LibreOffice/3/user/extensions/bundled/registry/com.sun.star.comp.deployment.component.PackageRegistryBackend/common.rdb: duplicate “)
  Start setup application to repair the installation from CD, or the folder containing the installation packages.

  • Korponai János szerint:

   Mac OS X 10.6.8 (10K549)

   • Mindenképp megpróbálnám először teljesen eltávolítania és újra telepíteni. A teljes eltávolítást pl Forklift segítségével tenném.
    Amúgy telepítésnél minden rendbe volt? Felment a program aztán a magyarítás hiba nélül?

 5. Üdvözlet mindenkinek !

  Először is gratulálok mindenkinek, aki fejleszti ezt az irodai csomagot !
  Másodszor folyamatosan nyomon követem a híreket és hozzászólásokat, amikből csak tanulni lehet.

  Harmadszor pedig kérdeznék valamit: hogy lehet átmenetileg kikapcsolni az elválasztást, hogy mondjuk van egy szöveg és benne egy szó speciális karakterekkel: “wesnoth-The_Founding_of_Borstep” és a wesnoth szó utáni “-” karaktert ne elválasztási jelnek értelmezze, hanem ezt a jelet is a szó részeként tekintse ?

  Az ERŐ legyen veletek továbbra is!

 6. Hegedüs Zoltán szerint:

  Hát nme javítják túl gyorsan a hibákat. Nekem 3.5.7. van, Windows XP Home SP3. Réges rég jeleztem, hogy ha egy sablonba új bekezdésstílust veszek fel, akkor a könyvekben írttal ellentétben, az abból a sablonból készült dokumentumokba is egyesével kell átmásolni minden stílust. Azt is régen jeleztem, hogy ha nincs megnyitva a fájl amikor a szervezővel másolom a stílust, akkor csak a szervezőben látszik úgy hogy benne van, ha kilépek és újra megnyitom, akkor már nincs benne. Meg kell lennie nyitva a célfájlnak, és el is kell menteni. Ma egy csomó munkát kezdhetek elölről emiatt.

 7. Hegedüs Zoltán szerint:

  Van egyébként más baja is. Van egy “SpaceBefore Together” nevű bekezdésstílusom. Azt Alt+Shift+F9-et rendeltem hozzá. Sokszor tapasztalom hogy nem működik, a Testreszabásnál a billentyűzetnél rendszeresen átírja egy hosszabb szövegre, ami úgy kezdődik hogy “uno:”. Újra és újra hozzá kell rendelni a billentyűkombinációt, pedig mindig bezárom a Testreszabás ablakot, és nem Esc-cel. Lehet hogy csak akkor ha kilépek, vagy közben olyan fájlt nyitok meg amiben ez nincs benne. Másokor meg a szintén saját “SpaceBefore” bekezdésstílusom helyett a szintén saját “Hanging Indent Together”-re állítja, pedig jól van a Testreszabás részben, aztán megjavul. Azt is régen jeleztem hogy ha egy bekezdés az oldal alján van, és bekapcsolom hogy együtt a következővel, nem mindig ugrik át a következő oldal tetejére. Ha egyszerre több bekezdésre állítom, szinte soha, de most 1 bekezdésre állítottam be stílusváltással, és mégse. Azt meg nem mindig veszi figyelembe hogy együtt a következővel, pedig megnéztem, nincs megszakítva. Ez többhasábos részben van.

  Egyáltalán érdemes ezeket bejelenteni, vagy úgyis csak 1-szer próbálják ki, és mivel nem van amikor jó, nem is foglalkoznak vele?

  • Tímár András szerint:

   Ha nem jelented be, akkor jelentősen csökken az esélye, hogy kijavítja valaki. Ha nem tudsz olyan hibajelentést írni, amit követve a hiba mindig reprodukálható, akkor az nem egy jó hibabejelentés, és jelentősen csökken az esélye, hogy kijavítja valaki. Hol vannak egyébként ezek a hibabejelentések?