LibreOffice 3.6.2

 

LibreOffice Megjelent a LibreOffice 3.6.2, a második hibajavító verzió a LibreOffice 3.6-os sorozatból. A változások listája szokás szerint két részletben érhető el: RC1 (77 hiba) és RC2 (16 hiba). Érdekességképpen megjegyezzük, hogy ebbe a verzióba került be Németh László jóvoltából egy hét és fél éve bejelentett hiba javítása, a hosszú lábjegyzetek tooltipje most már több sorba törik, és el lehet olvasni, mert nem lóg ki a képernyőről. De még ennél is korosabb hibát javított Michael Stahl, majdnem 10 éveset. Sokakat érinthet továbbá, hogy Windowson a Java 7-es verziójával nem minden esetben volt zavartalan az együttműködés a Java 7 csomagolási hibája miatt, ezt a LibreOffice oldaláról javítottuk a MS Visual C++ 2010 Runtime telepítésével.

A The Document Foundation a LibreOffice 3.6.2 sajtóbejelentésében más fontos dolgokat is bejelentett.

A LibreOffice egyre inkább a szabad irodai csomagokra való migrálás de-facto szabványává válik, hála az egyre bővülő funkcióknak és a hagyományos fájlformátumokkal való egyre jobb kompatibilitásnak. A LibreOffice-ra való áttérések egyre növekvő száma jól demonstrálja, hogy a The Document Foundation képes volt továbbfejleszteni az átvett örökséget, köszönhetően a projektben részt vevő kb. 500 fejlesztőnek.

Legutóbb Limerick, Írország harmadik legnagyobb városa tért át LibreOffice-ra. 450 munkaállomáson használnak LibreOffice-t, többek között három közkönyvtárban, a tűzoltóságon, a múzeumban és a képtárban.

A LibreOffice közösség október 17. és 19. között Berlinben gyűlik össze a második LibreOffice konferencián. A konferenciára október 8-ig lehet jelentkezni a http://conference.libreoffice.org/registration címen.

A cikk szerzőjéről

Tímár András 1999-ben kezdett foglalkozni a szabad szoftverek honosításával. Magalakulásakor csatlakozott az FSF.hu Alapítványhoz, ahol vezető tisztséget is vállalt. 2002 óta dolgozik az OpenOffice.org (2010-től a LibreOffice) magyar verzióin. 2011-től főállású LibreOffice-fejlesztő, jelenleg a Collabora Productivity Ltd.-nek dolgozik.

Hozzászólások

 1. Hegedüs Zoltán szerint:

  Mikor lesz az hogy a 3.6-ban legfeljebb annyi hiba van mint a 3.5-ben? Ugyanis nem tudom mikor térjek át rá. Jelenleg a 3.5.6. van telepítve. Most térjek át 3.6.2-re, vagy 17-én 3.5.7-re? Utóbbi esetben melyik 3.6-os változatnál térjek át 3.6-ra? 3.6.3, 3.6.4, 3.6.5? Windows XP Home SP3, 1 GB ECC memória, 1280*1024, 12,5 GB szabad hely a C:-n. Köszönöm. A hibajavításhoz meg gratulálok, de jobb lett volna ha hamarabb kijavítják, és inkább később jelenik meg valamelyik változat.

  • Általában véve nem lehet megmondani, hogy mikor érdemes áttérni. Ha meg lehetne, akkor nem kellene párhuzamosan két verziót fejleszteni, mert mindenkinek elég volna egy. A 3.5.7 bizonyára kevesebb kellemetlen meglepetést tartogat a 3.5.6 után, mint a 3.6.2. A 3.5.7 lehet a jó választás, ha a 3.6-os sorozat újdonságai közül egyre sincs szükség.

  • Először is, köszi András, hogy bejelentettétek a hibajavítását Lackónak. Elég bosszantó hiba volt (csak érdekességképpen: miért tartott ennyi ideig javítani?), én többször beleszaladtam.

   Zoli! Az áttérésnél az a fő kérdés – ahogy András is írja – hogy kellenek-e a 3.6-os újdonságai. Ha nem, akkor maradj a 3.5.7-nél és várd meg a 3.6.3-at… (az már „atomstabil” lesz).

   Amúgy ha megnézed a hibajavításokat és hibajegyeket kiderül, hogy van-e olyan hiba ami Téged is bosszant, konkrétan érint-e.

   Remélem segítettünk.

   • Hegedüs Zoltán szerint:

    Akkor konkrétan: nem kellenek a 3.6. újdonságai, de lesz egy időpont, amikortól a 3.6.-ban kevesebb hiba van mint a 3.5.7.-ben. Tehát a kérdés az hogy 3.6.3. vagy 3.6.4. vagy 3.6.5? Korábban azt hittem hogy mivel a programozók elsősorban az új verzióval foglalkoznak, abban bennevan minden hibajavítás ami a régiben, és legfelejebb a módosulásban lehet hiba, amiben más mint a régi verzió. De hamar rájöttem hogy ez nem így van, így rég leszedtem a 3.6.0.-t.

    • Elméletileg – a kiadási politika szerint – az x.x.3-as kiadások már elég stabilak ahhoz, hogy élesben, vállalati környezetben is alkalmazni lehessen.

     http://libreoffice.hu/2011/05/20/a-libreoffice-kiadasi-politikaja/ – a kiadási politikáról itt olvashatsz.

     Én azt javaslom, ha a 3.5-ös szériával meg vagy elégedve (minden doksid úgy jelenik meg, ahogy Te akarod), akkor használd addig ameddig a 3.6-os széria nem éri el a 3.6.3-as verziószámot, akkor egy hordozható (portable) változattal teszteld a dokumentumokat (azok másolatait) és kiderül, hogy megéri-e váltani. 🙂

     Remélem segítettem.

 2. Arch Linux szerint:

  A nullás alverziót sose telepítsd, azt csak tesztelőknek ajánlják. Az Arch Linux is csak az egyes alverzióktól teszi be a stabil repóba az LO-t. Szvsz a 3.6.3-nál érdemes váltani.

 3. Sziasztok!
  Használ vki Mac-verziót? Ugyanis örömmel tapasztalom: az előnézet funkció MŰKÖDIK végre az .odt fájlokkal (a teljes dokumentumba lehet belenézni) Erre vártam már régóta!
  Köszönet a fejlesztőknek érte :))

 4. Szia.

  Igen használ és osztozok az örömödben. 🙂

 5. dr. Nagy Gábor szerint:

  Kedves érdeklődők!

  Bár a magyar oldalon egyelőre még nem szerepel a hírek között, a nemzetközi oldalon azonban már meghirdették és letölthetővé tették a LibreOffice Portable 3.6.2-es kiadását, mind a Normal, mind az All csomagban. Pár perce töltöttem le, és meglepő gyorsasággal jöttek le a fájlok.
  A desktop változat kezdeti lassúságát itt nem tapasztaltam

  Itt hirdették meg:
  http://portableapps.com/news/2012-10-09–libreoffice-portable-3.6.2-released

  és innen tölthető le mindkét változat:
  http://portableapps.com/apps/office/libreoffice_portable

 6. dr. Nagy Gábor szerint:

  Lemaradt egy szó: a letöltődés lassúságát nem tapasztaltam, maga a progi még nem táltosodott meg!

 7. Nekem nincs panaszom az indulási sebeségre. Biztosan sokat számít az SSD de előtte se volt bántóan lassú. Az alap progi tiszta memóriával 3 másodperc alatt indul.

  • Andras Timar szerint:

   Hát ja, kicsit túl van lihegve ez az indulási idő. Ettől függetlenül van, aki ezen dolgozik, és faragja lefele. De olyan nincs és nem is lesz, hogy majd átírunk 3 sort, és 10x-re gyorsul. Minden százalékért meg kell küzdeni. A lassúság sok esetben rajtunk kívül álló, pl. régi, gyenge gépen, bekapcsolt víruskereső mellett indítja a felhasználó, és szidja, hogy fél perc az indulás.

 8. Engem személy szerint sokkal jobban érdekelne, hogy Microsoft Office által készített xlsx-el mikor fog javulni a kompatibilitás?

  • Andras Timar szerint:

   Folyamatosan javul, ugyanis a fizetős ügyfelek által bejelentetett, kiemelten kezelt hibák gyakorlatilag 100%-a az MS Office-szal való interoperabilitás tárgykörében születik meg. De a „normál” hibákat is javítják jó ütemben (lásd: http://cgit.freedesktop.org/libreoffice/core/log/?qt=grep&q=xlsx).
   Jelenleg, amennyiben lehetséges, célszerűbb a régi bináris formátumokat (pl. xls) választani, ha adatcserére van szükség a két program között.

   • Remek. Természetesen én mindig xls-t használok ha MS Office felé kell küldeni valamit. De amikor kapok akkor manapság sokszor xlsx jön.

 9. Viszont van egy érdekes jelenség nem tudom, hogy ez Bug vagy Feature.
  Mac-en az “alt+backspace” az szó törlés a “cmd+backspace” pedig sor törlés. Ez így van LO writerben is de nincs így LO Calc-ba, ott a “cmd+backspace” a szó törlés. Pedig A testreszabás-billentyünél se a Libre részben se a Calc-részben nincs funkció rendelve a “cmd+backspace”-hez.

 10. Hegedüs Zoltán szerint:

  Nem tegnap kellett volna megjelennie a 3.5.7.-nek? Remélem portable is lesz. Egyébként 3.5.-nél az SDK-ból nem voltak alváltozatok, 3.6.-nál vannak. Ez meg fog szűnni a 3.6.3.-tól? Továbbá: a 3.6.-os SDK használható a 3.5.7.-es programmal? Nem kiegészítő írásáról van szó, hanem ha egy saját programomba szövegszerkesztő funkció kellene, akkor ne kelljen megírni a szövegszerkesztőt hanem ott a LibreOffice. Elvileg legfeljebb annyi lehetne hogy amit a 3.5.7. nem tud, azt nem lehet majd használni: mivel a 3.6. SDK tartalmazza 3.5.7.-es minden funkcióját, elvileg jónak kellene lennie.

  • Tímár András szerint:

   Nem tudom mi van a 3.5.7-tel, mindenki LibreOffice konferencián van.

   Az SDK-s verziókra vonatkozó kérdést nem értem. Minden verzió mellett ott az SDK. Ha jót akarsz, összetartozó verziókat válassz.

   • Hegedüs Zoltán szerint:

    Ezek szerint úgy néz ki a LibreOffice konferencia van a 3.5.7.-tel. :)))
    Az SDK-t azért kérdeztem hogy kell-e tárolnom mindkét változatot, vagy elég a legújabbat.
    A lényeg, hogy az SDK-t nem arra akarom használni hogí LibreOffice kiegészítőt írjak, hanem hogy saját C++ programomból használhassam a LibreOffice funkcióit, szubrutinként, mint egy C++ függvényt.

   • Hegedüs Zoltán szerint:

    Na megjelent, a “manozás” is megszűnt, a forráskód szervere üzemeltetőjének viszont szólni kellene hogy ha a webböngészőben “tar.xz” van, akkor letöltve ne “tar.tar” legyen.
    Egyébként ha valaki hibát szeretne javítani, ahhoz kell az SDK?

    • Hegedüs Zoltán szerint:

     Az OS X-es kiterejesztése továbbra is .man, a Windows-os letöltése közben .man, majd a lemezen .msi: így nem kell ugyan átnevezni, de ha véletlenül párhuzamosan töltöm 2 példányban ugyanazt, akkor nem veszi észre hogy már töltöm. Gondolom a Windows újratelepítése miatt van megint így. Tudom hogy be beállítani az Explorer 8-at hogy jó legyen, de ettől még jó lenne szólni a mirror.arlug.ro üzemeltetőjének hogy még mindig nem jó.

 11. Én maradok a 3.6.2-nél egy komolyabb hibába ütköztem. Finderből nem lehet egyszerre több fájlt megnyitni. https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=54264

 12. dr. Nagy Gábor szerint:

  Zavaró, de egyben érdekes tünetet tapasztaltam a napokban a Writer 3.6.2 kiadásával.
  Befejezés előtt álló kéziratomban már 700 felett van a képaláírással ellátott ábrák száma.

  Amikor ellenőrzésképp újra átnéztem a korábbi fejezeteket, azt tapasztaltam, hogy három ábráról szőrén-szálán eltűntek a képek. Az ábra szövegdoboza és a sorszámozott felirat érintetlen, csak a képek nincsenek sehol. Eddig még normális, bárkivel, bármikor előfordulhat. De most jön az érdekesség.

  Mivel óvatos duhajként külön, százasával rendezett mappákban a felhasznált képfájlokat is biztonsági másolatként megőrzöm, egyszerűnek látszott a pótlás: kiadtam a Beszúrás / Kép / Fájlból… menüparancsot, megmutattam a programnak az érintett fájlokat, és most jött a meglepetés: az addig folyamatosan sorszámozott (nevezetesen 386, 387 és 389 sorszámot viselő ábrákból 7.2, 7.3 és 7.5 lett, és az összes ábrákra mutató kereszthivatkozás is átalakult “fejezetszám.ábraszám” típusú ábrasorszámmá.

  Mivel 700+ kereszthivatkozást átállítani, hogy normál módon jelenjenek meg, kissé munkaigényes lenne, alternatív megoldás után kellett néznem.

  Most jön a vicces része. Ha a képeket nem a Beszúrás / Kép / Fájlból… menüparancs segítségével pótoltam, hanem IrfanView-ban (vagy tetszőleges képnézegetőben) megnyitottam, a vágólapra másoltam, és onnan CTRL-V kombinációval szúrtam be, az ábrasorszámok és a kereszthivatkozások érintetlenek maradtak.

  Hogy ez bug vagy feature, azt segítsetek eldönteni.

  • dr. Nagy Gábor szerint:

   Kimaradt még pár apróság:
   1. Windows 7 Hun 32 bites környezetben dolgozm.
   2. Amikor a fájlból való képbeszúrás után az ábrasorszámok megváltoztak, a mezőtulajdonságok között TOVÁBBRA SEM szerepelt, hogy bele kéne venni a fejezetszámot.

   Tudom, ez utóbbi egy külön, választható opció, ezért megpróbáltam rátenni, majd levenni, de ez sem segített, csak ha az eredeti állapotában levő képhiányos fájlba a vágólapról tettem vissza az eltűnt képeket.