Béta fázisba lépett a LibreOffice 3.5

 

LibreOffice Az előre kiadott ütemterv szerint béta fázisba lépett a LibreOffice 3.5. A múlt héten megjelent a beta0-nak nevezett kiadás. Ez eredetileg azt a célt szolgálta volna, hogy kipróbáljuk, hogy egyáltalán lefordítható-e a forráskód minden platformra a kiadási konfigurációban. A közösség egyes, a műszaki kérdések iránt kevésbé érdeklődő tagjai kitették a hírt Twitterre, Google+-ra stb., pedig ezt a kiadást még nem akartuk reklámozni. A nagyközönségben csalódást keltett a minősége, de az elkészítésének volt értelme. Kiderült, hogy mely hibákat kell azonnal javítani, a fejlesztőket rávette, hogy figyelmesebbek legyenek ezekben a napokban, ne törjék el a buildet.

Tegnap létrejött a libreoffice-3-5 ág a gitben, ide már szigorúbb feltételekkel lehet kódot bejuttatni, megkezdődött a felkészülés a kiadásra. Amikor a libreoffice-3-5 ág stabilizálódik, minden platformon zöldek lesznek a Tinderboxok – a terv szerint ma, december 7-én –, akkor megtaggeljük a beta1-et, és hétvégére megjelenik a tesztelhető LibreOffice 3.5 beta1.

A LibreOffice 3.5 beta1 – a beta0-val ellentétben – a stabil LibreOffice 3.4.4 mellé is telepíthető, nem akad össze vele. Karácsony előtt lesz még egy béta. A végleges verzióig még van 2 hónap, addig még biztosan rengeteg hibát javítunk.

A cikk szerzőjéről

Tímár András 1999-ben kezdett foglalkozni a szabad szoftverek honosításával. Magalakulásakor csatlakozott az FSF.hu Alapítványhoz, ahol vezető tisztséget is vállalt. 2002 óta dolgozik az OpenOffice.org (2010-től a LibreOffice) magyar verzióin. 2011-től főállású LibreOffice-fejlesztő, jelenleg a Collabora Productivity Ltd.-nek dolgozik.

Hozzászólások

  1. Helló!

    Elsőéves programtervező informatikus főiskolás hallgató vagyok és elhatároztam, hogy szeretnék besegíteni a LibreOffice körüli munkálatokba. Eddig C programozást tanultam (kezdő szint felett kicsivel), illetve most kezdtünk bele a C++-ba. Szeretném magam képezni, és ehhez egy jó ugródeszka lenne a LO. Kezdetben csak kisebb hackek tudnék segíteni. Valaki tudna mutatni valami iránymutatást merre induljak el?