A Document Foundation kiadta a LibreOffice 3.3-at

 

LibreOffice A Document Foundation kiadta a LibreOffice 3.3-at, a közösség által fejlesztett szabad irodai szoftver első stabil kiadását. Kevesebb mint négy hónap alatt a LibreOffice-on dolgozó fejlesztők száma alig húszról jóval száz fölé nőtt, ami lehetővé tette a tervezettnél korábbi megjelenést.

A LibreOffice 3.3 kiadása az új és a már meglévő funkciókon túl több okból is jelentős eredmény:

 • A fejlesztői közösség képes volt a saját, önálló folyamatainak kialakítására. A kód méretéhez és a projekt ambiciózus célkitűzéseihez képest nagyon rövid idő alatt a saját lábára állt.
 • A projekt iránt érdeklődő, újonnan érkezett közreműködőknek köszönhetően elkezdődött, és nagy léptekben folyik a forráskód tisztítása. Ez jó alapot fog biztosítani a LibreOffice jövőbeli fejlesztéseinek.
 • A Windowshoz való telepítőkészlet – amely a legszélesebb felhasználói bázist érinti – egyetlen csomagban egyesíti az összes nyelvi verziót. Ennek köszönhetően a tükörszervereken a LibreOffice 75 GB helyett csak 11 GB-ot foglal kiadásonként, így az infrastruktúra csekélyebb terhelése mellett gyakrabban lehet új verziókat kiadni.

A fejlesztői közösség egyik vezetője, Caolán McNamara (RedHat) így nyilatkozott:
Nagyon izgatottak vagyunk. Ez az első stabil kiadásunk, ezért nagyon várjuk a felhasználók visszajelzéseit, amelyeket azonnal beépítünk a kódba, és amint lehet újabb verziókat jelentetünk meg. Februártól áttérünk egy kiszámítható, átlátható és nyilvános kiadási ütemtervre. Ezt határozta el az Engineering Steering Committee, és ezt kérték a felhasználók is.

A LibreOffice kiadási ütemterve elérhető a http://wiki.documentfoundation.org/ReleasePlan oldalon.

A LibreOffice 3.3 több, egyedülálló újdonságot tartalmaz. A közösség tagjai között a következők a legnépszerűbbek: SVG-fájlok importálása és szerkesztése, egyszerű címlapformázás és -számozás a Writerben, jobb navigátor a Writerben, a cellák és munkalapok ergonomikusabb kezelése a Calcban, valamint a Microsoft Works és a Lotus Word Pro dokumentumok importálásának lehetősége. Ezenkívül beépítésre került több, népszerű kiterjesztés is. Segítségükkel lehetővé válik a PDF-fájlok importálása, a bemutatók vetítésénél előadói konzol használható, teljesen új jelentéskészítő található az adatbázisokból történő adatok kinyerésére stb. A LibreOffice 3.3 újdonságainak teljes listája a következő weboldalon olvasható: http://hu.libreoffice.org/letoeltes/ujdonsagok-3-3/.

A LibreOffice 3.3 az OpenOffice.org 3.3 összes újdonságát is tartalmazza, például az egyedi dokumentumjellemzők újfajta kezelését, a szabványos PDF-betűkészletek beágyazását a PDF dokumentumokba, az új Liberation Sans Narrow betűkészletet, a Writer és a Calc többféle dokumentumvédelmi lehetőségét, beállítható számú tizedesjegyet az általános számformátum esetén a Calcban, az 1 millió soros munkalapokat, a CSV-importálás új lehetőségeit a Calcban, rajzobjektumok beillesztését a Chartban, a diaelrendezés kezelésének javítását az Impressben, az új és könnyebben használható nyomtatási beállítóablakot, színes munkalapfüleket a Calcban és még sok egyebet. Ezek közül többet a LibreOffice-csapat fejlesztett ki, még a Document Foundation megalakulása előtt.

A cikk szerzőjéről

Tímár András 1999-ben kezdett foglalkozni a szabad szoftverek honosításával. Magalakulásakor csatlakozott az FSF.hu Alapítványhoz, ahol vezető tisztséget is vállalt. 2002 óta dolgozik az OpenOffice.org (2010-től a LibreOffice) magyar verzióin. 2011-től főállású LibreOffice-fejlesztő, jelenleg a Collabora Productivity Ltd.-nek dolgozik.

Hozzászólások

 1. Köszönjük, további jó munkát!

 2. A numbertext kiterjesztés nem telepíthető a libreoffice-ba, erről lehet tudni esetleg mikor készül el egy telepíthető változat?

 3. \o/
  Köszönet mindenkinek, aki lehetővé tette ennek a kiadásnak a létrejöttét és az oldal üzemeltetőinek is, hogy eljuttatják hozzánk az információkat.

 4. Gratulálok, és köszönet mindenkinek a munkájáért, hozzáállásáért!!!

  Egy apró kérdés/észrevétel. A táblázatoknál örömmel fedeztem fel a “fül színezése” lehetőséget (nem tudom hogy korábban is létezett-e már, nekem csak most tűnt fel).
  Viszont a “fül színe” ablak megjelenésekor nem mutatja sem a színes kockákat, sem a nyomógombokat. Egérkattogtatásra ezek megjelennek, és tulajdonképpen használható az egész.
  Pillanatnyilag nem tudom máshol kipróbálni, az is elképzelhető, hogy csak nálam jelentkezik (win7 ultimate, magyar, 64 bit).

 5. Tóth Attila szerint:

  Lehet a kérdés rossz, de kíváncsi vagyok: torrenten is elérhető a telepítő?
  (Beütve az oldal keresőjébe: nincs találat.)

 6. Én egy friss Linux felhasználó vagyok, és lenyűgöz ez a közösség. Köszönönet mindenkinek!!!

 7. Sziasztok! Friss linuxosként óriási gondban vagyok: Feltelepítettem az új Libreoffice-t, de az alkalmazások fejléce főleg “görög betűket tartalmaz magyar nyelven” jelenik meg (olyan mintha egy weblapot görög kódolással néznék). Hogy tudom ezt megcsinálni? Az OOo-gal is ugyan ez volt a problémám.

  Köszi! S.G.

  • Tímár András szerint:

   Lehet, hogy a téma van elállítva. Linuxban a Rendszer – Beállítások – Megjelenés – Betűkészletek lapon kellene talán fontot állítani?

 8. Köszönet a belefektetett munkáért!

  Részemről már csak egyetlen zavaró dolog maradt benne: a calc-ban egyszerre csak egy munkalapon lehet automatikus szűrőt felvenni.

  • “a calc-ban egyszerre csak egy munkalapon lehet automatikus szűrőt felvenni.”

   Adatok > Tartomány definiálása…

   Így már lehet több munkalapon is.

 9. Koszonet a rengeteg munkaert!

  A Base-ben (lekerdezes) ezzel a hibauzenettel talalkoztam:

  “A dokumentum nem nyithato meg.
  FUNCTION modul3.NULLIF does not exist”
  ?!

 10. Telepítettem Unity Linux-ra, ennek az lett az eredménye hogy letöröltem az Openoffice-t.
  Ami azonnal szembe tűnik hogy sokkal gyorsabban betölt és indul mint az Openoffice 3.2.
  Unity-hez nincs csomag, és a letölthető RPM változatot tettem fel. Szépen települt, KDE4.5.3 felületet használok, menüben is illeszkedett, nyomtatót is kezeli hiba nélkül.
  Csak így tovább hajrá Libre Office!!!!!! 🙂

 11. Sziasztok!
  Régóta kísérem figyelemmel ennek a szoftvercsomagnak az alakulását és úgy érzem méltán megérdemli a nagyszerű jelzőt! Az ooo sem volt semmi, de a libo határozottan tetszik.
  Egy-két hibával találkoztam, ami úgy nézem még ooo örökség, de talán ezek is javítva lesznek egyszer…
  Munkátokhoz sok sikert és kitartást kívánok, ehhez az idén megy az 1%-is.

 12. Tóth Attila szerint:

  A LibreOffice Writer FÁJL NYOMTATÓBEÁLLÍTÁSOK menüpontból nyíló ablakban a BEÁLLÍTÁSOK nyomógombra megnyíló ablakban a AUTOMATIKUSAN BESZÚRT OLDALAK NYOMTATÁSA alapértelmezésben bekapcsolt (pipa be).
  Ez jó is, de hogy lehet alapként kivenni a pipát innen?

  • Előbb nézni, utána kérdezni! 🙂

   Megnyitni egy üres Writer dokumentumot, Beállítások, Writer szekció, nyomtatás almenü, pipa ki!

 13. Nekem win xp sp3 alatt az

  Eszközök -> Kiterjesztéskezelő… -> Frissítések keresése…

  hatására összeomlik. Másnak is?

Külső hivatkozások

 1. […] (A hír teljes egészében a Document Foundation bejelentése.) […]

 2. […] megjelent hír szinte teljes terjedelemben az eredeti magyar nyelvű bejelentésből származik a libreoffice.hu oldalról. További részletek az eredeti bejelentésben […]

 3. […] nappal ezelőtt megérkezett a LibreOffice első kiadása. Az ehhez képest szokatlan verziószám, a 3.3.0 egyértelműen jelzi […]

 4. […] Frissítve (2011.01.25): Elég gyorsan megjelent a LibreOffice 3.3 végleges változata, magyarul itt olvasható a bejelentés, és szintén ott található meg a letöltési linkek is. GNU/Linux-os […]